17 Yargı mensubuna “paralel” incelemesinin dayanağı “gizli tanık Bulut” çıktı

 

Gizli tanık yargı mensuplarını somut olay olmadan duyumla “paralel” ithamında bulundu. HSYK inceleme başlattı…



Adana’da görev yapan aralarında mühimmat yüklü TIR soruşturmalarını yürüten savcılar ve eski HSYK üyesinin de bulunduğu 17 yargı mensubu hakkında Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından “paralel” iddiası ile verilen inceleme izninin dayanağı müfettiş raporu değil, adli soruşturmada dinlenen gizli tanık ifadesi olduğu ortaya çıktı.

Ankara C.Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosunca yürütülen 2014-50403 numaralı soruşturma kapsamında dinlenen ve kendisini belediye çalışanı olarak tanıtan “BULUT” kod adlı gizli tanığın söz konusu yargı mensupları ile ilgili beyanı soruşturma savcısı tarafından tefrik edilerek HSYK’ya gönderildi.

Söz konusu gizli tanık Bulut’un ifadesinde somut hiçbir olay anlatmadığı gibi hakim ve savcılarla ilgili Adana adliyesinde görev yapan “paralel yapıya” mensup yargı mensupları beyanı söz konusu isimler hakkında inceleme izni verilmesinde yeterli görüldü. Gizli tanık Bulut, ifadesinde Fetullah Gülen’in Adana adliyesinde görev yapan bir hakime “Seni adliye halifesi yapacağız” sözünü verdiğini ifade etti bunu da duyuma dayalı olarak anlattı.

Ankara Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar bürosunca dinlenen gizli tanık Bulut’un ifadesinin tamamı kurula gönderilmedi. Kurula sadece yargı mensuplarına yönelik “paralel” ithamının yer aldığı kısımlar kesilerek gönderildi.

Bunun üzerine kurul ifadeyi gündeme alarak söz konusu isimler hakkında inceleme izni verdi.

Ancak kurulun verdiği inceleme izni sonrası haklarında karar alınan 17 yargı mensubunun isimlerinin medya da yer alması ve inceleme izninin müfettiş raporuna göre verildiği şekilde yanıltıcı haberler servis edilmesi dikkat çekti. Verilen inceleme izni sonrası olayı araştırmakla hangi müfettişin görevlendirileceği belirlenecek.

İsimlerin medyada yer alması BM Yargı Bağımsızlığı İlkeleri ve 6087 sayılı kanuna aykırı

Diğer yandan, gizli tanık beyanı ile haklarında inceleme başlatılan hakim ve savcıların isimlerinin medyada yer alması BM Yargı Bağımsızlığı Temel İlkeleri’nin 17. Maddesinde ‘’Mesleki sıfatları nedeniyle bir hakim hakkında yapılan bir suç isnadı veya bir şikayet, uygun bir usule göre hızla ve adil bir biçimde takip edilir. Hakimler, adil olarak yargılanma hakkına sahiptir. Hakim tarafından aksi talep edilmedikçe, incelemenin ilk aşaması gizli tutulur.’’ Kuralı bulunmakta olup, Anayasa’nın 90. Maddesine göre bu kural iç hukuk mercileri için bağlayıcıdır. Buna göre, hakim hakkında yapılan bir suç isnadı veya bir şikayet üzerine hakim tarafından aksi talep edilmedikçe, incelemenin ilk aşaması gizli tutulmak zorundadır.” Şeklindeki düzenlemelerin de gözardı edilerek ihlal edildiği tartışmalarını beraberinde getirdi. Ayrıca, BM Yargı Bağımsızlığı Temel İlkelerinin yanı sıra 6087 Sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu, hakkında inceleme yapılan hakim ve savcıların isimlerinin açıklanmasını yasaklamışken, bu konuda basın yayın organlarında yargı mensuplarının isimlerine ilişkin yayınlar yapılması, sürecin adil yargılanma hakkına uygun yürütüldüğü yönünde kuşkusunu uyandırdı. 

Popüler Yayınlar