Adalet Bakanlığı TIR savcılarının tutuklanmasına ilişkin savunma bile yapamadı!





Anayasa Mahkemesi TIR savcılarının tutuklanması ile ilgili Adalet Bakanlığı’ndan savunma istedi. Bakanlık tutuklamayı savunmadı!



Adana’da 1 ve 19 Ocak 2014’de mühimmat dolu TIR’larla ilgili soruşturmayı yapan savcılar Aziz Takçı, Özcan Şişman, eski Adana Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık ve Başsavcı vekili Ahmet Karaca’nın 1 Mayıs 2015’de tutuklanmalarının ardından Anayasa Mahkemesine yaptıkları başvuruda ilginç bir gelişme yaşandı. Savcıların başvurusunu değerlendirmek üzere harekete geçen Anayasa Mahkemesi 25 Şubat’ta Adalet Bakanlığı’ndan savunma istedi. Ancak bakanlık AYM’nin savunma için tanıdığı 30 günlük sürenin dolmasına karşın savunma dahi yapmadı ayrıca ek sürede talep etmedi.


Yasalara göre, bakanlık bundan sonra dosya ile ilgili savunma hakkını kaybettiği için savunma yapamayacak. Bakanlığın verilen sürede savunma yapmadığına ilişkin TIR savcılarının avukatı Alp Değer Tanrıverdi’ye Anayasa Mahkemesi tarafından 4 Nisan tarihli verilen cevabi yazıda bakanlığın savunma sunmadığı belirtildi.

Savunma konusundaki yasalar ne diyor?

Anayasa Mahkemesi’nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun’un “Esas hakkında inceleme” başlıklı 49. Maddesinde “Bireysel başvurunun kabul edilebilirliğine karar verilmesi halinde, başvurunun bir örneği bilgi için Adalet Bakanlığına gönderilir. Adalet Bakanlığı gerekli gördüğü hallerde görüşünü yazılı olarak mahkemeye bildirir” deniliyor.
Diğer yandan, Anayasa Mahkemesi İçtüzüğü 71.madde de benzer bir hüküm yer alıyor. 71.maddenin ikinci fıkrasında da “Adalet Bakanlığı başvuruya ilişkin görüşünü 30 günlük süre içerisinde bildirir. Talep halinde bölüm başkanınca bu süre 30 güne kadar uzatılabilir. Başvurunun Adalet Bakanlığına bildiriminden itibaren belirtilen sürelerde cevap verilmediği takdirde,  mahkeme dosyadaki bilgi ve belgelere göre kararını verir. Mahkeme, içtihadın oluştuğu alanlarda veya ivedilikle karar verilmesi gereken durumlarda bakanlık cevabını beklemeden başvurunun kabul edilebilirlik esası hakkında karar verebilir” ifadeleri yer alıyor. Aynı maddenin 3.fıkrasında şu hususun altı çiziliyor: “ Adalet Bakanlığının cevabı başvurucuya tebliğ edilir. Başvurucunun tebliğ tarihinden itibaren karşı beyanları, 15 gün içerisinde mahkemeye sunulması gerekir.”


Savcıların sunduğu belge, bilgi ve iddialarla mahkeme karar alacak


Yukarıda yer alan yasalara göre, bakanlık TIR savcılarının Anayasa Mahkemesine hak ihlali gerekçesiyle yaptığı bireysel başvuruya 30 günde cevap vermediği gibi ek süre dahi talep etmedi. Anayasa Mahkemesi bakanlığın savunma yapmaması üzerine savcıların mahkemeye yaptığı başvuruda yer alan bilgi, belge ve iddialar üzerinden dosyayı karara bağlayacak.

Popüler Yayınlar