Faili meçhul cinayetlerin tanığı anlattı

Eski Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, emekli Yarbay Korkut Eken, eski Özel Harekât Dairesi Başkanı İbrahim Şahin ve 12 özel harekât polisinin 1993 yılında öldürülen Altındağ Nüfus Müdürü Mecit Baskın cinayetiyle ilgili çarşamba günü Ankara 13.Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanacakları dava öncesinde hem dava dosyasında hem de halen 16 faili meçhul cinayetle ilgili devam eden soruşturmada önemli detaylar ortaya çıktı. Söz konusu detaylara ortaya çıktı.

Doğan Özkan anlatıyor

Sapanca üçgeni olarak bilinen bölgede 1994’te infaz edilen Lice doğumlu Fevzi Aslan ve yeğeni Salih Aslan cinayetiyle ilgili soruşturmada Doğan Özkan verdiği ifadede cinayetleri detayları ile anlattı. Özkan ifadesinde “Bu bilgileri daha önce ‘Cavit’ kod adıyla Aydınlık Gazetesi yazarı Hikmet Çiçek’e gönderdim. O yayınladı. Ancak kimse üzerine gitmedi” dedi. Özkan ayrıca, Fevzi ve Salih Aslan’ın MİT Muhbiri Tarık Ümit tarafından öldürüldüğünü anlattı.

“Tarık Ümit’in evinde işkence gördüler”

Cinayet anına bizzat tanık olduğunun belirten Özkan, “Sorgularında çok işkence gördüler. Hatta Fevzi Aslan’ın gördüğü işkence nedeniyle kafası yarılmıştı.  Bu işkenceler Tarık Ümit’in Kızıltoprak’taki evinde yapıldı. Bu işkencelere benim dışımda Ümit’in sevgilisi de tanıklık etti. Daha sonra öldürülerek, cesetleri özel harekât polisleri tarafından Sapanca üçgenine bırakıldı” dedi.

“Kozakçıoğlu ve Menzir her şeyi biliyordu”

Özkan ifadesinde ayrıca şunları söyledi: “O dönemde Kürt iş adamlarına yönelik bir ölüm listesi olduğu herkes tarafından biliniyordu. Bu listenin Ankara’da hazırlandığını öğrenmiştik. Listede Sanatçı İbrahim Tatlıses dahil birçok isim bulunuyordu. Hatta o dönemde Tatlıses’in listeden çıkmak için para ödediği de konuşuluyordu (…) Bütün bu eylemlerden ve infaz çetesinden OHAL Valisi Hayri Kozakçıoğlu ile Emniyet Müdürü Necdet Menzir de haberdardı.

“Ağar örgüt üyelerine yardım etti” 

 Doğan Özkan, eski Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar’ın da örgütün faaliyetlerinde bulunan isimlerin deşifre oldukları zaman kaçmalarına ve korunmalarına yardım ettiğini öne sürdü. Sapanca üçgeninin gizemini açıkladı Cesetlerin Sapanca üçgenine bırakılmasının gerekçesini ise Özkan “O dönemde Adapazarı Emniyet Müdürü Tuncay Kalabak çeteyi biliyor ve kolluyordu” sözleriyle açıkladı. Özkan’ın ifadesi hem cinayetlere birebir tanık olduğu için hem de soruşturma dosyasında yer alan eski özel harekât polisi Ayhan Çarkın’ın itirafları ile örtüştüğü için önem taşıyor.

Yüksekova Çetesi faili meçhuller dosyasında 

 Öte yandan Yüksekova Çetesi olarak bilinen, aralarında rütbeli askerlerin de bulunduğu davanın ekleri faili meçhuller dosyasına dahil edildi. PKK İtirafçısı Kahraman Bilgiç’in ifadeleri ve eski JİTEM üyesi emekli astsubay Hüseyin Oğuz’un beyanları doğrultusunda savcılık, infazların ve Yüksekova Çetesi’nin birbiriyle bağlantılı olduğunu değerlendirdi.

Popüler Yayınlar